Obiceiuri si traditii de Mos Nicolae! Iata care sunt diferentele dintre Mos Nicolae si Sfantul Nicolae si ce anume trebuie sa faca toti crestinii ortodocsi in ajunul sarbatorii!

Odata cu sarbatoarea Sfantului Nicolae are loc si debutul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna!

Mos Nicolae sau Sanicoara in Ardeal, era o zi care se sarbatorea, pana in secolul al XIX-lea exclusiv din punct de vedere canonic, bisericesc. Obiceiul de a aduce daruri pare sa fie incetatenit pe filiera urbana, de unde si partea mai comerciala a sarbatorii. Totusi, in aceasta perioada apare cel mai frecvent ideea de dar, darul care are menirea de a strange relatia intre oameni. Obiceiul darurilor vine de la cunoscuta blandete a acestuia, mai ales ca, asa cum se spune, la sfarsitul vietii, el si-a donat intreaga avere saracilor. În traditia populara Sfantul Nicolae era un justitiar, de aici si nuielusa care era un motiv de ingrijorare pentru copiii mai putin cuminti. Aceasta nuielusa a aparut, in imaginatia populara, de la faptul ca Sfantul Nicolae cel real a fost episcop, a avut o carja episcopala, iar lumea a retinut ca el era un om corect, ca ii pedepsea pe cei care faceau diverse rele.



Ajunul acestei sarbatori este considerat ca fiind foarte important, se faceau pregatiri pentru cadourile care erau puse in ciubotele. Daca la Craciun cadourile se pun sub brad, acum Mos Nicolae aduce cadouri in ciorapei, ciubotele si se spune ca el coboara pe horn, pentru a-si duce la indeplinire misiunea. Despre aceasta venire a mosului pe horn se vorbeste intr-o legenda despre niste fete care erau sarace si care doreau sa se casatoreasca, astfel ca, mosul intrand pe hornul casei, la fiecare le-a dat cate un saculet cu bani sau cu aur. De sarbatoarea Sfantului Nicolae, fiecare membru al familiei se pregateste intr-un fel anume. Copiii isi pregatesc ghetutele, bunicii fac previziuni meteorologice, in timp ce fetele pregateau o coliva pe care o pastrau pana la Anul Nou, atunci cand doreau sa isi faca de ursita. Tot acum se pun crengute in apa astfel incat acestea sa inverzeasca pana la Craciun. La sfarsit de an, o data cu imbatranirea timpului calendaristic, sunt consemnate, in calendarul popular, o serie de sarbatori ale sfintilor mosi precum Mos Andrei, Mos Nicolae, Mos Ajun, Mos Craciun, urmand ca o data cu innoirea anului sa apara alti sfinti, tineri, incepand cu Sfantul Vasile care, de cele mai multe ori, apare in traditia populara ca un tanar cu multa voie buna, vesel, continuand cu Sfantul Gheorghe, Sfantul Toader.

Sfantul Nicolae este uneori considerat, in traditia populara ca fiind foarte important, imediat dupa Sfantul Arhanghel Mihail, din acest motiv el aflandu-se la miazanoapte, astfel ca in noaptea de Anul Nou, atunci cand se deschid cerurile el poate fi vazut. De asemenea, importanta pe care o are Sfantul Nicolae este redata in credinta populara prin faptul ca Dumnezu l-a desemnat sa pazeasca portile cerului. Timpul este imbatranit, ziua este scurta, noaptea este lunga, iar omul arhaic a considerat ca soarele, suparat de nelegiuiri, straluceste din ce in ce mai putin. Acest fapt a fost pus in relatie cu Sfantul Nicolae care pazeste astfel lumina, soarele, pentru ca acesta sa nu se stinga de tot sau sa scape prin portile cerului. In traditia populara se spune ca portile cerului sunt pazite de doi sfinti, unul tanar, Toader, si de unul batran, Nicolae.

Mos Nicolae apare cel mai des in legendele populare romanesti, mai ales in Maramures, ca un batran cu barba alba calare pe un cal alb care trebuia sa aduca neaparat, de ziua lui, zapada. In aceasta zi se faceau si previziuni meteorologice, astfel ca daca ningea in acea zi, oamenii din vechime se asteptau la o iarna scurta, iar daca nu nigea, oamenii se asteptau la o iarna lunga. De obicei, astfel de previziuni meteorologice se faceau cu precadere in ajunul marilor sarbatori, asa cum erau si la Anul Nou, Boboteaza, facand parte din categoria practicilor ritual-cermoniale din preajma marilor sarbatori populare traditionale. Mos Nicolae apare ca fiind patron al celor care calatoresc pe apa, fiind un sprijin si o calauza pentru toti cei care si-au legat viata de apa, fiind patron al corabierilor, al plutasilor. De asemenea, traditia populara il mentioneaza ca fiind un aparator, protector al fetelor sarace, mai ales a celor necasatorite si se spune ca le casatoreste pe cele care isi doresc o familie. Sfantul Nicolae este foarte iubit in tarile ortodoxe, atat Grecia, cat si Rusia il au ca ocrotitor, de aici si numele atat de des intalnit al sfantului in aceste tari. În zonele cu populatie catolica sau greco-catolica de la noi din tara, Sfantul Nicolae este sarbatorit mai ales de copii care fac diverse serbari, petreceri in asteptarea darurilor. În mediul ortodox aceste sarbatori au prins mai putin, fiind mai pregnanta sarbatoarea religioasa, dar Sfantul Nicolae este vazut ca un protector al copiilor, precum si al tinerilor.

Cu sarbatoarea Sfantului Nicolae are loc si debutul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna, acum se formeaza ceata de colindatori, se alege capetenia, cel care avea obligatia sa aiba grija de bunul mers al pregatirilor. Aceasta ceata de colindatori era formata, in comunitatile traditionale, exclusiv din flacai, care se intalneau incepand cu Sfantul Nicolae pana la Ajunul Craciunului, iar in Moldova pana la Anul Nou, dat fiind ca in Moldova nu exista forma de colind cu masti la Craciun, cum este in Maramures si Transilvania. Mos Nicolae era considerat ca fiind patronul cetei de tineri astfel ca pregatirile acestora pentru colindat nu puteau incepe decat in ziua acestuia de sarbatorire. Cu Sfantul Nicolae debuteaza pregatirea obiceiurilor de iarna si incepe o perioada mult asteptata in comunitatea traditionala, cea intre 6 decembrie si 8 ianuarie, timp in care, dupa Sfantul Nicolae vine sarbatoarea traditionala a Ignatului, Craciunul, Sfantul Ştefan, Ajunul Anului Nou, Anul Nou, Sfantul Vasile, Boboteaza si Sfantul Ion, perioada cea mai incarcata de semnificatii in satul traditional romanesc. Mos Nicolae sau Mos Nicoara din traditia populara romaneasca este substitutul Sfantului Ierarh Nicolae din calendarul ortodox. De la acesta a imprumutat bunatatea, sfintenia, blandetea, atribute ale Sfantului Nicolae. Mosul este ocrotitorul copiilor, al tinerilor in general, precum si al fetelor tinere pe care le ajuta si le sfatuieste in problema casatoriei. Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gestul impresionant facut de Nicoleta Guta pentru Denisa Manelista in fata a zeci de oameni. "Cat de nedreapta e viata. Vestea asta m-a dat peste cap" EXCLUSIV!

Unde se află Roxana Dobre după ce ar fi fugit de acasă! Dezvăluiri halucinante

Ai asa ceva la baza unghiei, pe degete? Se numeste "lunula" si reprezinta un indiciu pretios despre sanatatea ta! Uite ce inseamna daca si a ta arata asa